top of page

Penceramah

OHSEM 360

penceramah-01.png

Ashran Dato Ghazi​

CEO, ​
Dattel Asia Group

penceramah-06.png

Dzulfaqar Hashim​

Founder/CEO​,
Kerabat Digital

penceramah-11.png

Caressa Cheng

GM Digital Business Platform,
Unifi Business

penceramah-16.png

Percy Hung

CEO/Co-Founder, ​
Choco Up

penceramah-23.png

Carol Fung

Head of MSME Digital Transformation,

MDEC

penceramah-26.png

Qarl

COO,

Bumbu Agency Sdn Bhd

penceramah-02.png

Datuk Mohd

Efendi Omar

COO,​
Media Prima OMNiA

penceramah-07.png

Cikgu Samm

Founder,

Cikgu Samm

penceramah-12.png

Shahril Azwin

Founder, ​
Azwin Ecosystems

penceramah-17.png

Nicholas Sagau

COO, ​
REV Media Group

penceramah-24.png

⁠Nazlina Othman

 GM SME Digital Solutions,

Unifi Business

penceramah-27.png

Somasundaram Nagappan

Head of DataMart Unit,

MDEC

penceramah-03.png

Mohamad Yusman Ammeran​

Naib Presiden,

Unifi Business

penceramah-08.png

Nur Azre​

Head of Partnerships, ​Revenue & Events, ​TikTok Shop

penceramah-13.png

Nhu Nguyen​

CEO/Founder​,
New Digital

penceramah-18.png

Hanif Wahid

Product Lead, ​
SferaAI

penceramah-21.png

Manisah Sarujee​

Geek-in-Command,

Brand Geeks Inc

penceramah-04.png

Najib Asaddok

Founder/CEO,​

Momentum Digital

penceramah-09.png

Warren Leow

CEO,

Pixlr

penceramah-14.png

Kayel Lee

COO,

Togethër

penceramah-19.png

Shafik Ali

Founder/CEO,

du-itX

penceramah-20.png

Silmyi M.Sadek​

Chief-Geek​,
Brand Geeks Inc

penceramah-05.png

Fahdi Ghazali

Founder/Chairman,

FunnelEvo

penceramah-10.png

Amirul Mokhtar​

Marketing Director,

Your Scent Station

penceramah-15.png

Shin Kong

CEO/Founder,

Aimazin

penceramah-20.png

Charles Zhang

Head of Commercial,

Jenfi

penceramah-25.png

Fudzail Husin

COO​,

Kuasa.io

image.png

PROFIL PENCERAMAH

2024

Anchor 1
flyers ohsem360 (design 4)-05.png
Asharan dato Ghazi_edited.png

Ashran Dato Ghazi

CEO,

Dattel Asia Group

Ashran Dato' Ghazi telah memberi dirinya kelebihan dan keusahawanan yang sangat mantap. Menyokong pandangan pengguna secara holistik dan membantu pelanggan menemui Kebenaran Tersembunyi ASEAN. Kini, beliau bekerja keras bersama pasukan Dattel untuk mencipta komuniti perniagaan #DataAware atau #CelikData. Pengalaman yang luas dalam pelbagai sektor termasuk Minyak & Gas, Perdagangan, Acara & Komunikasi, Streaming Video, Teknologi, Pembangunan Kapital Manusia, dan Data telah memberi dirinya kelebihan dalam menghubungkan titik untuk menyelesaikan masalah atau mempunyai perspektif yang berbeza.

image.png
Efendi

Datuk Mohd Efendi Omar​

COO​,

Media Prima OMNiA

Datuk Efendi dilantik sebagai COO Media Prima Omnia, Direct Sales, pada Ogos 2022. Beliau kini mengetuai pasukan jualan yang pakar dalam menawarkan penyelesaian perniagaan kepada pelbagai pelanggan dan perniagaan yang sedang berkembang terutamanya dalam PKS, Kerajaan, Wilayah dan baharu perniagaan melalui pelbagai platform Media Prima. Pada 2014, Datuk Efendi menubuhkan sebuah media dan agensi PR bernama 99 Media. Pengalamannya yang luas dalam berurusan dengan pelanggan dari pelbagai sektor memberinya kelebihan dalam menangani perhubungan pelanggan, dan menyebabkan 99 Media memperoleh 60% daripada perbelanjaan media kerajaan. Datuk Efendi menyertai Media Prima Omnia pada 2020 sebagai Pengurus Besar Jualan, menyelia dan mengurus semua akaun kerajaan dan agensinya. Salah satu pencapaiannya yang paling ketara merupakan sumbangan yang luar biasa kepada masyarakat dengan memperkenalkan program DIDIKTV KPM di ntv7, saluran pendidikan percuma di televisyen untuk pelajar sekolah di seluruh negara. Ini adalah kerjasama antara Media Prima dan Kementerian Pendidikan untuk menangani keperluan pendidikan semasa pandemik Covid-19. Berikutan prestasinya yang mengagumkan, Datuk Efendi diberi tanggungjawab tambahan untuk mengembangkan Wilayah, PKS, 1Klassifieds, Pengaktifan dan Galeri Prima di bawah kepimpinannya. Datuk Efendi berkelulusan Ijazah Perancangan Bandar dan Wilayah dari Universiti Malaya.

flyers ohsem360 (design 4)-05.png
Mohd efendi omar.png
image.png
Anchor 2
flyers ohsem360 (design 4)-05.png
yusman ameeran 2.png

Mohamad Yusman Ammeran​

Naib Presiden,

Unifi Business

Mohamad Yusman Ammeran mempunyai lebih 18 tahun pengalaman dalam industri teknologi maklumat dan telekomunikasi (ICT), memulakan kerjayanya sebagai jurutera perkhidmatan di sebuah syarikat multinasional sebelum beralih ke TM di mana beliau mengetuai pelbagai pasukan di dalam pelbagai kapasiti, termasuk sebagai Ketua Produk dan Inovasi di TMOne, Ketua Pegawai Eksekutif dan Ahli Lembaga Pengarah anak syarikat TM. Kini, sebagai Naib Presiden Unifi Business yang bertanggungjawab merangka strategi pelan tindakan memperkasa transformasi perniagaan PMKS dan penerimagunaan teknologi untuk pendigitalan perniagaan, Yusman membantu PMKS agar dapat meningkatkan produktiviti, kekal berdaya saing serta menjamin penyertaan dalam rantaian bekalan global yang mampan. Di bawah pimpinan Yusman, Unifi Business telah memenangi Anugerah Best Business Fixed Broadband di PC.COM pada tahun 2023.

image.png
Anchor 3

Najib Asaddok

Founder/CEO,

Momentum Digital

Najib Asaddok dilantik sebagai CEO Momentum Digital sejak 2014. Beliau terlibat dalam perniagaan sejak 2006 dan memperoleh pengalaman luas dalam perniagaan, pemasaran dan jualan membangunkan banyak kemahiran dalam pengurusan, komunikasi dan kepimpinan. Kepakaran Najib Asaddok adalah dalam pemasaran digital dan kandungan untuk membantu perniagaan membina jenama yang kukuh. Mengetahui isu usahawan dalam mendigitalkan perniagaan mereka menyedarkan kami untuk menjana pertumbuhan dengan strategi digital. Momentum Digital Sdn Bhd telah ditubuhkan untuk memperkasakan perniagaan anda oleh dunia yang berkaitan.

flyers ohsem360 (design 4)-05.png
Najib Assadok 2_edited_edited.png
image.png
Anchor 4
flyers ohsem360 (design 4)-05.png
Fahdi Ghazali (funnel evo) 2.png

Fahdi Ghazali

Founder/Chairman,

FunnelEvo

Pengerusi Sifoo International Sdn Bhd ialah Fahdi Ghazali. Sejak 2008, beliau telah aktif dalam pemasaran internet dan terus melakukannya. Beliau telah menerima Anugerah SME 2019 (Perniagaan Bergerak Cepat), yang dianjurkan oleh SME100 Awards Malaysia, dan Anugerah Pengusaha Muda Paling Berpengaruh (MIYE 2019). Pada tahun 2013, beliau memulakan kerja dari rumah dengan 11 tahun pengalaman dalam pemasaran dan jualan dalam talian. Dia memulakan syarikatnya sendiri, yang sepenuhnya menumpukan pada pemasaran barangan dan perkhidmatan melalui platform dalam talian. Dengan menjalankan seminar untuk perniagaan dalam talian di bawah jenama Funnel Evo, Fahdi Ghazali aktif membantu usahawan Malaysia meningkatkan pendapatan mereka melalui pemasaran dalam talian. Funnel Evo menjalankan sesi berdasarkan 7 tahun pengalaman dalam latihan, konsultasi, dan penganjuran seminar.

image.png
Anchor 5

Dzulfaqar Hashim​

Founder/CEO

Kerabat Digital

Dzulfaqar Hashim, Guru Pemasaran Digital, memiliki kepakaran yang tiada tandingan dalam Strategy and Funnel. Kecemerlangan strategiknya telah mendorong ramai individu, termasuk jutawan, untuk mencapai kejayaan yang luar biasa melalui kempen dan teknik pemasarannya yang mantap. Dengan rekod prestasi yang mengagumkan dalam mengubah struktur perniagaan dan hasil yang melambung tinggi. Pendekatan oleh Dzulfaqar telah meninggalkan kesan yang sukar dapat dilupakan dalam industri kini. Keupayaannya dalam membuka ruang potensi yang belum diterokai oleh usahawan mencetuskan kejayaan yang belum pernah berlaku sebelum ini. Mendapat pujian yang meluas menjadikan platform oleh Dzulfaqar Hashim sebagai tumpuan oleh industri kecil dan besar yang ingin mencapai hasil yang luar biasa dalam alam digital.

flyers ohsem360 (design 4)-05.png
Dzulfaqar Hashim 3.png
image.png
Anchor 6
flyers ohsem360 (design 4)-05.png
CikguSamm.png

Cikgu Samm​

Founder,

Cikgu Samm

Cikgu Samm berpengelaman dalam bidang OEM dimana Cikgu Samm telah bekerjasama dengan lebih 100 jenama tempatan dan antarabangsa. Cikgu Samm juga telah berjaya membantu lebih 31,000 usahawan memulakan bisnes produk jenama sendiri dari China. Untuk pengetahuan semua, Cikgu Samm menyediakan perkhidmatan iaitu pembuatan produk OEM. Bukan itu sahaja, beliau juga mengajar para usahawan tempatan kita untuk belajar memborong produk dari China murah dengan trusted supplier secara online sahaja TANPA mereka perlu ke China.

image.png
Anchor 7

Nur Azre​

Head of Partnerships,​Revenue & Events,

TikTok Shop

Nur Azre menerajui kerjaya yang bermakna dengan membentuk perkongsian penting yang kukuh, mengekalkan hubungan yang hebat dan memimpin komuniti, dalam setiap langkah kerjayanya. Sepanjang 5 tahun beliau bekerja untuk diri sendiri dan orang lain. Nur Azre telah menggunakan prinsip memotong kos pemasaran pasaran sebanyak 50%, meningkatkan bekalan pasaran daripada 500 kepada 7000 dan mengubah perusahaan kepada 150% aliran tunai positif dalam 90 hari pertama. Dalam projek semasa Nur Azre, beliau membantu membina platform di mana pelajar universiti boleh terlibat secara bebas dan membimbing pelajar tinggi untuk memilih biasiswa, kursus, universiti, perumahan, kelab dan segala-galanya di antaranya. Ringkasnya, Nur Azre suka membina komuniti, terutamanya dalam pendidikan dan pasaran.

flyers ohsem360 (design 4)-05.png
Jannah Tiktok.png
image.png
Anchor 8
flyers ohsem360 (design 4)-05.png
warren leow.png

Warren Leow​

CEO,

Pixlr

Warren Leow dan pasukan sedang membina ekosistem kreatif yang lengkap untuk menjadikan reka bentuk LEBIH PINTAR, LEBIH CEPAT dan LEBIH MUDAH untuk semua orang. Sebelum ini, Warren Leow telah mengetuai Designs.ai, Designs.net, Stockunlimited.com, TheHungryJpeg.com dan Craftbundles.com selain membantu memacu perkongsian strategik dan produk di peringkat kumpulan untuk Inmagine Group. Mendapat sumber, berunding dan memperoleh empat syarikat untuk kumpulan itu. Warren Leow percaya dengan bimbingan. Dengan memberi kembali, beliau mendapat lebih banyak balasan. Suatu hari nanti, beliau berharap dapat mencipta platform pementoran yang berterusan yang akan menjadi viral. Latar belakang Warren Leow adalah dalam perdagangan komoditi, perundingan pengurusan, pembangunan produk dan pembinaan ekosistem permulaan.

image.png
Anchor 9

Amirul Mokhtar​

Marketing Director,

Your Scent Station

Sebagai pakar pemasaran digital, Amirul Mokhtar membantu perniagaan berasaskan perkhidmatan memperoleh pelanggan baharu secara kos efektif, tanpa bergantung pada jangkauan dingin atau membazir belanjawan pada kempen iklan Facebook. Kepakaran beliau terletak pada meminta prospek anda datang terus kepada anda, memaksimumkan impak belanjawan pemasaran anda. Melalui pendekatan yang komprehensif, beliau memastikan perniagaan anda dioptimumkan untuk kejayaan dalam alam digital. Dengan pendekatan terdorong data dan pemahaman mendalam tentang arah aliran pemasaran digital terkini, Amirul Mokhtar berusaha untuk menyampaikan hasil yang boleh diukur yang diterjemahkan ke dalam aliran mantap petunjuk yang layak dan peningkatan hasil untuk perniagaan anda.

flyers ohsem360 (design 4)-05.png
amirul mokhtar.png
image.png
Anchor 10
flyers ohsem360 (design 4)-05.png
caressa.png

Caressa Cheng

GM Digital Business Platform,

Unifi Business

Caressa Cheng, Pengarah Platform Perniagaan Digital, Perniagaan Unifi, Eksekutif Telekom Malaysia Digital dengan latar belakang yang luas terutamanya dalam ruang digital dan pasaran. Menghabiskan 11 tahun membina dan menguntungkan Malaysia #1 C2C Marketplace. Membawa bersama pengalaman daripada pelbagai peranan yang diambil termasuk, pengurusan produk, pembangunan produk, operasi, pembangunan perniagaan, perkongsian dan pengarah perniagaan.

image.png
Anchor 11

Shahril Azwin

Founder,

Azwin Ecosystems

Shahril Azwin sedang mengusahakan pelbagai penyelesaian AI di Langchain, penjanaan kandungan digital menggunakan Model Bahasa Besar (GPT, Alpaca, Vicuna, AutoGPT), Dall-E, Midjourney dan Stable Diffusion. Pengkhususan dalam bidang pengkomputeran meresap, pembelajaran mesin dan kecerdasan buatan. Beliau telah terlibat dalam perbandingan teknik pengasingan tenaga menggunakan Python/Matlab dan pembangunan aplikasi mudah alih dan web Android. Mempunyai persediaan sistem untuk reformasi sistem monetari dan aplikasi organisasi autonomi terdesentralisasi menggunakan lejar terbuka. Membina sistem kiosk menggunakan raspberry pi. Shahril Azwin telah mengaturcara sebagai hobi sejak umur 8 pada tahun 1983 daripada Apple Basic, IBM Basic, Pascal, C/C++, Matlab, Delphi, HTML/CSS, Java, Python dan baru-baru ini bermain-main dengan Go. Pengalaman kaedah Proses dan Pembangunan termasuk metodologi Agile yang berbeza termasuk XP dan Scrum serta kaedah air terjun. Pengalaman perkakasan termasuk Seni Bina PC, SPARC, Arduino dan RaspberryPi antara lain. Pengurus projek pelanggan yang berpengalaman dalam penyepaduan sistem rangkaian dan perkhidmatan Telco. Negara yang ditugaskan untuk bekerja termasuk Arab Saudi(STC), Phillipines(Globe), Singapura(Singtel), Bangkok(TOT) dan Malaysia(Celcom, Maxis, uMobile, TM). Projek berkisar pada pelaksanaan dan peningkatan VAS, OSS, MSDP, SIG, EMM, sistem portal Selfcare, penyepaduan Blackberry, MobileTV dan banyak lagi. Sedang mengikuti Ijazah Kedoktoran berkisar tentang penggunaan ejen automatik dalam kontrak pintar blockchain.

flyers ohsem360 (design 4)-05.png
Shahril Azwin.png
image.png
Anchor 12
flyers ohsem360 (design 4)-05.png
Nhu nguyen 3.png

Nhu Nguyen

CEO/Founder​,

New Digital

Nhu Nguyen ialah seorang pemegang ijazah sarjana dalam Pemasaran dan Pengiklanan dengan latar belakang kreatif dan analitikal. Beliau mempunyai 20 tahun pengalaman kerja dalam pemasaran digital, penyelidikan pasaran dan jualan yang diperoleh dalam pelbagai industri. Kepakaran pengiklanan beliau telah berkembang lebih jauh di Universiti Coventry. New Digital ialah rakan kongsi pemasaran dan teknologi anda yang dipercayai yang membantu anda mengakses Pasaran Timbul Baharu dan mengembangkan jualan seperti Vietnam, Singapura, Malaysia, Timur Tengah dan negara lain. Mereka menyediakan teknologi dan penyelesaian digital untuk e-dagang rentas sempadan dalam pasaran baharu dalam ekosistem mereka.

image.png
Anchor 13

Kayel Lee

COO,

Togethër

Kayel Lee, seorang berpengalaman menyelesaian masalah pemasaran terkini, berasaskan data yang menggabungkan kuasa data dalam talian dan dalam perniagaan untuk mewujudkan pengalaman membeli-belah yang mantap, personalisasi dan bersesuaian untuk pelanggan anda. Memanfaatkan Platform AI untuk kemajuan terkini dalam kecerdasan sistem pintar, pembelajaran mesin, dan analisis prediktif untuk menyediakan pandangan 360 darjah terhadap pelanggan anda. Membolehkan anda menyampaikan kempen pemasaran yang sangat relevan dan tepat dalam menyeleasaikan masalah jualan. meningkatkan kesetiaan pelanggan, dan meningkatkan prestasi perniagaan keseluruhan.

flyers ohsem360 (design 4)-05.png
kayen lee (hd).png
image.png
Anchor 14
flyers ohsem360 (design 4)-05.png
shin kong 2.png

Shin Kong

CEO/Founder​,

Aimazin

Shin Kong yang terkenal apabila disebut mengenai saluran beli-belah di rumah TV dengan mempunyai rekod jualan tertinggi RM400,000 dalam satu slot di WOW Shop, menganjurkan lebih daripada 1,000 acara untuk pelbagai pembangun & jenama antarabangsa kepada lebih 10,000 penonton di stadium di bawah kendaliannya. Pengalaman Shin Kong 10 tahun yang lalu dengan fasih dalam bahasa Mandarin dan Inggeris. Selain itu, beliau juga ahli Keluarga GoPro sejak 2019, telah dijemput sebagai salah seorang penceramah jemputan untuk pelancaran GoProHERO9 Black mereka pada tahun 2020 dan merupakan sebahagian daripada bakat GoPro x Tourism Malaysia untuk 2021! Dengan personalitinya yang ceria dan suka keluar, tiada acara yang membosankan dan sentiasa penuh bertenaga!

image.png
Anchor 15

Percy Hung

CEO/Co-Founder​,

Choco Up

Percy Hung ialah seorang usahawan dan pelabur yang berpangkalan di Singapura. Beliau ialah pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Choco Up, salah satu platform pembiayaan dan pertumbuhan berasaskan pendapatan terbesar di Asia Pasifik yang menawarkan pendanaan pantas, dipacu data kepada syarikat yang berkembang pesat yang memerlukan penggunaan modal pantas. Percy mengetuai strategi jualan, pemasaran dan perniagaan di Choco Up, bercita-cita untuk membawa penyelesaian pembiayaan inovatif ini ke Asia Pasifik. Percy amat percaya dengan kuasa teknologi untuk mengganggu sistem kewangan yang lapuk, kompleks dan tegar, menjadikan pembiayaan mudah, telus dan benar-benar mementingkan pertumbuhan. Di bawah kepimpinan dan misinya, pasukan Choco Up berdedikasi untuk menjadikan mendapatkan pembiayaan proses yang cepat, cekap dan mesra pengasas.

flyers ohsem360 (design 4)-05.png
percy hung.png
image.png
Anchor 16
flyers ohsem360 (design 4)-05.png
nicholas sagau 3_edited.png

Nicholas Sagau

COO,

REV Media Group

Nicholas Sagau ialah eksekutif berpengalaman dan pakar dalam bidang media dan teknologi digital, dengan lebih 20 tahun pengalaman dalam menerajui, membangun dan mengubah produk digital, kandungan, pemasaran dan inovasi merentas pelbagai platform. Beliau kini merupakan COO di REV Media Group, rangkaian pihak berkuasa digital yang menjangkau lebih 15 juta orang setiap bulan di Malaysia, dan Pegawai Operasi dan Transformasi Teknologi di Media Prima Berhad, konglomerat media terbesar di negara ini. Sebagai COO REV Media, beliau menyelia hala tuju strategik, kecekapan operasi dan pertumbuhan hasil bagi lebih 40 jenama digital, menyampaikan kandungan berkualiti tinggi dan menarik kepada khalayak yang pelbagai dan setia. Pada 2021, beliau mengetuai REV Media untuk mencapai prestasi kewangan terbaiknya, menjana pendapatan RM100 juta walaupun berdepan cabaran ekonomi. Sebagai Pegawai Transformasi Operasi dan Teknologi di Media Prima, beliau mendorong projek transformasi dan pemodenan utama dengan kerjasama bahagian teknologi, digital dan penyiaran kumpulan, untuk mencapai kecekapan dan kecemerlangan dalam penawaran operasi dan produk. Beliau juga merupakan Presiden Persatuan Digital Malaysia (MDA), sebuah platform yang mewakili dan membentuk pertumbuhan ekonomi digital di Malaysia, bekerja rapat dengan ekosistem digital utama dan agensi kerajaan. Nicholas bersemangat untuk mengemudi masyarakat dan negara ke arah kecemerlangan dan inovasi digital, dan berkongsi pandangan dan kepakarannya sebagai penceramah dan moderator yang sangat dicari di persidangan peringkat kebangsaan dan antarabangsa. Bidang minat dan pengkhususannya termasuk OTT dan pengedaran kandungan video digital, esport, inovasi dan inkubator korporat, produk digital, kandungan, pemasaran dan inovasi serta transformasi. Beliau memiliki ijazah dalam Multimedia, Pengiklanan dan Penyiaran dari Universiti Teknologi Kreatif Limkokwing, dan mahir dalam Pengurusan Kandungan Web, Kandungan Terlalu Atas (OTT), dan Media Baharu.

image.png
Anchor 17

Hanif Wahid

Product Lead,

SferaAI

Hanif Wahid, Ketua Produk SferaAI, membawa kepakaran dalam mendorong inovasi perisian pemasaran untuk perniagaan perkhidmatan seperti spa, klinik, salon, gim, hotel, dan perkhidmatan automotif. Dengan fokus pada membantu perniagaan menarik lebih banyak pelanggan dengan cara sistem tempahan yang lebih kemas dan menggalakkan pelanggan sedia ada kekal setia dan membuat rujukan kepada rakan dan keluarga. SferaAI ialah perisian automasi pemasaran untuk membantu perniagaan perkhidmatan meningkatkan jualan dan mengekalkan pelanggan dengan sistem tempahan atas talian, sistem ganjaran & rujukan pelanggan serta pemesejan automatik.

flyers ohsem360 (design 4)-05.png
Hanif Wahid 2.png
image.png
Anchor 18
flyers ohsem360 (design 4)-05.png
Shafiq Ali.png

Shafik Ali

Founder/CEO,

du-itX

Shafik Ali, seorang ahli strategi dan inovator yang berpengalaman dengan satu dekad pengalaman dalam bidang peraturan, Fintech dan digital, didorong oleh visi masa depan kewangan inklusif. Sebagai CEO dan Pengasas Duittech International, beliau memulakan sektor Islam Business-to-Business (B2B) Malaysia "Buy Now, Pay Later" (BNPL), memanfaatkan AI dan ML untuk memberdayakan SME dan MSME. Shafik memegang ijazah Sarjana Muda dalam Kewangan Islam dari INCEIF dan utama dalam pelaburan dan pengurusan risiko di London. Bergairah dengan kewangan dan teknologi, perjalanan Shafik mewujudkan komitmen beliau untuk kemajuan ekonomi yang adil dengan memanfaatkan prinsip-prinsip utama kewangan Islam.

image.png
Anchor 19

Charles Zhang

Head of Commercial,

Jenfi

Biodata masih dikemas kini

flyers ohsem360 (design 4)-05.png
Charles Zhang.png
image.png
Anchor 20
flyers ohsem360 (design 4)-05.png
Carol fung.png

Carol Fung

Head of MSME Digital Transformation,

Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC)

Carol Fung mempunyai lebih daripada 25 tahun pengalaman dalam perdagangan dan perundingan eCommerce. Beliau memulakan perjalanan keusahawanan beliau sebagai seorang hobi menjual bekalan kerajinan kepada pembeli luar negara melalui platform antarabangsa seperti eBay, Amazon, iOffer & Etsy. Carol adalah pengarang buku panduan terlaris daripada siri Masterclass MPH bertajuk Carol Fung's Guide to Online Retailing yang diterbitkan pada tahun 2013. Buku beliau telah dinilai sebagai salah satu panduan yang paling mudah untuk diikuti untuk pemula yang ingin memulakan perniagaan dalam talian mereka. Beliau juga bekerjasama dengan Ace Premier Publishing Group pada tahun 2021 untuk menerbitkan sebuah buku yang dinamakan The eCommerce Playbook yang memaparkan 15 penjual Malaysia yang bercita-cita dalam industri e-Commerce untuk berkongsi perjalanan mereka di pelbagai platform e-commerce. Pada masa ini, beliau dikaitkan dengan MDEC (Malaysia Digital Economy Corporation Sdn Bhd / www.mdec.cmy), agensi kerajaan di bawah Kementerian Komunikasi dan Digital dan memimpin Unit Digitalisasi Perniagaan di bawah Jabatan Perkhidmatan Digital. Carol dikenali sebagai Go-To-Person untuk eCommerce & Perunding Perniagaan. Beliau telah membantu dan membimbing banyak syarikat-syarikat kecil dan kecil, pemilik perniagaan mikro, dan industri itu sendiri untuk membesarkan dan mengembangkan perniagaan mereka secara tempatan dan serantau melalui rangkaian yang luas.

image.png
Anchor 21

Nazlina Othman

GM SME Digital Solutions

Unifi Business

Nazlina Othman akan meneliti impak transformasi digital ke atas peniaga kecil, menyerlahkan langkah inovatif yang diambil oleh Unifi Business di bawah kepimpinannya. Sebagai Pengurus Besar Penyelesaian Perniagaan Digital, beliau berada di barisan hadapan dalam menyepadukan teknologi digital untuk meningkatkan produktiviti dengan kos perniagaan yang optimum. Unifi Business merupakan rakan digital pilihan bagi usahawan yang ingin mewujudkan kehadiran dalam talian yang lebih efektif dan menyelaraskan operasi mereka melalui pendigitalan.

flyers ohsem360 (design 4)-05.png
Nazlina Othman 3_edited.png
image.png
Anchor 22
flyers ohsem360 (design 4)-05.png
manisah sarujee 2_edited.png

Manisah Sarujee

Geek-in-Command,

Brand Geeks Inc

Dengan 27 tahun perundingan pengurusan dan 13 tahun khusus untuk pertumbuhan dan pendigitalan sebagai pengarah dengan Brand Geeks Inc, Manisah ialah pakar terkemuka dalam kesediaan pasaran teknologi. Beliau pakar dalam meningkatkan pendigitalan melalui rangka kerja Tahap Kesediaan Pasaran (MRL) yang inovatif, diperkaya dengan elemen kerjasama Islam daripada Ph.D beliau. penyelidikan. Manisah telah memperkasakan pelbagai perniagaan dengan strategi yang disesuaikan untuk memupuk pertumbuhan dengan penggunaan teknologi baru muncul.

image.png
Anchor 23

Silmyi M.Sadek

Chief-Geek​,

Brand Geeks Inc

Sebagai pengasas, pemimpin & kuasa kreatif di sebalik Brand Geeks Inc sepanjang dekad yang lalu, misi peribadi Silmyi adalah untuk memupuk jenama baru muncul legenda sambil menubuhkan agensi perundingan hibrid-teknologi kreatif yang menolak sempadan & mencipta impak. Setelah menyelesaikan pelbagai projek penjenamaan sejak 2006, Silmyi telah menyelesaikan transformasi jenama untuk pelanggan antarabangsa, agensi kerajaan, syarikat permulaan dan PKS dan terus meneroka had luar kemungkinan penjenamaan dengan pelanggan dan Geeks. Program TurbochargeMyBrand mereka telah bermula dengan cemerlang dengan alumni 2012 mereka MyTeksi (kini dikenali sebagai Grab), Evenesis, Fusion Wayang Kulit dan N'Osairis. Sejak itu, BrandGeeks telah memupuk lebih 200 jenama baru muncul lebih daripada 50 kitaran Turbocharge Bootcamps & Diagnostics mereka. Ini termasuk Qwork, Suncrox Solar & Athena Empowers, Perusahaan Sosial mencipta impak positif dalam komuniti. Sejak itu, BrandGeeks telah membantu melancarkan & menyegarkan semua jenis jenama seperti Smart Selangor, Belle Babies Design, Zharif Nizamuddin, Trisilco, Sycarda, Arus academy, Ihsaas Network & Adamas Advisory. Pada tahun 2021, BrandGeeks menghimpunkan hampir 400 Pemasar & Juruteknik Pemasaran ke Persidangan Teknologi Pemasaran Turbocharge.Live sulung mereka dengan tema "Memudahkan Teknologi Pemasaran". Ini menandakan fasa seterusnya pembangunan Brand Geeks Inc sebagai pakar dalam transformasi teknologi pemasaran.

flyers ohsem360 (design 4)-05.png
Silmyi M. Sadek 2.png
image.png
24
flyers ohsem360 (design 4)-05.png
Fudzail Husin.png

⁠Fudzail Husin

COO,

Kuasa.io

Fudzail Husin ialah COO di Kuasa.io & penasihat pengurusan perniagaan di FunnelEvo. Memulakan kerjaya sebagai dosen paruh masa di IIUM manakala berkhidmat sebagai Graduan Arsitek. Mulai keusahawanan sejak 2010 terlibat dalam perniagaan ritel, meliputi pengeluaran, pengedaran, bekalan & eksport. Dengan memahami keperluan & cabaran yang dihadapi oleh usahawan SME untuk membesarkan perniagaan mereka, misi semasa adalah untuk menyokong, menggalakkan antusiasme & memastikan pertumbuhan usahawan dalam perniagaan terutamanya mengenai memberdayakan jualan perniagaan melalui menguruskan & membesar pangkalan pelanggan. Pada masa ini CFO di Funnel Evo Sdn Bhd, pembekal sistem Kuasa.io yang merupakan salah satu syarikat perisian di bawah kumpulan FunnalEvo. Sejak FunnelEvo melancarkan Kuasa.io pada tahun 2022 sebagai alat penyelesaian perisian CRM untuk usahawan, sistem ini kini telah digunakan di lebih daripada 38 negara dan kini didorong oleh omnichannel & ai sokongan chat.

image.png
25

Qarl

COO,

Bumbu Agency Sdn Bhd

Haiqal, juga dikenali sebagai Qarl, membawa visi strategik kepada peranan Chief Operating Officer di Bumbu Agency Sdn Bhd, sebuah agensi pemasaran terkemuka. Dengan tiga tahun pengalaman praktikal dalam industri, beliau telah menyempurnakan kepakaran beliau dalam menavigasi lanskap pemasaran dan operasi yang sentiasa berubah. Pemikiran inovatif dan komitmen kepada kecemerlangan mendorong beliau untuk sentiasa mencari cara baru untuk mengoptimumkan proses dan memberikan hasil yang luar biasa kepada pelanggan.

flyers ohsem360 (design 4)-05.png
Haiqal.png
image.png
26
flyers ohsem360 (design 4)-05.png
Soma.png

Somasundaram Nagappan

Head of DataMart Unit

Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC)

Soma adalah dengan MDEC, agensi persekutuan yang ditugaskan untuk memacu ekonomi digital melalui inisiatif kesan tinggi katalis, pelaburan strategik dan berkelanjutan, dan dasar inklusif. Soma kini mengetuai Unit DataMart, yang bertujuan untuk mewujudkan ekosistem data yang berkembang dan komprehensif untuk mempercepat dan meningkatkan digitalisasi pelbagai sektor dengan membolehkan aliran yang lancar data yang berkualiti tinggi dan berkaitan dalam ekosistem. Dalam peranan beliau sebelumnya, beliau telah membangunkan, mengesyorkan dan mengawasi pelaksanaan dasar, strategi, inisiatif dan program yang akan membawa kepada penyebaran penggunaan Big Data Analytics (BDA), Internet of Things (IoT) dan Kecerdasan Buatan (AI) di sektor swasta dan menggalakkan pengambilan dan penggunaan teknologi ini di sektor awam serta membina ekosistem sokongan untuk teknologi-teknologi ini di Malaysia. Soma juga mengawasi perancangan dan pelaksanaan kes penggunaan kesan tinggi yang menunjukkan aplikasi teknologi BDA, IoT dan / atau AI untuk menyelesaikan cabaran dunia sebenar. Beliau memegang ijazah sarjana muda dan sarjana dalam Sains Komputer dari Universiti Malaysia.

6 JUN 2024 

Pusat Dagangan Dunia (WTC), Kuala Lumpur

Anchor 17
bottom of page